UE exclude fermele de bovine de la regulile privind emisiile poluante

UE exclude fermele de bovine de la regulile privind emisiile poluante


Comisia Europeana a salutat miercuri acordul provizoriu la care au ajuns Parlamentul European si Consiliul European, care consolideaza dispozitiile actuale privind emisiile generate de industrie si de marile ferme de crestere intensiva, informeaza un comunicat de presa al executivului comunitar.

Legea actualizata va contribui la orientarea investitiilor industriale necesare pentru transformarea Europei catre o economie mai curata, neutra din punctul de vedere al emisiilor de carbon, mai circulara si mai competitiva pana in 2050. Aceasta va stimula inovarea, va recompensa pionierii, va contribui la asigurarea unor conditii de concurenta echitabile pe piata UE si va spori siguranta investitiilor pe termen lung pentru industrie.

 

'Odata cu noile masuri convenite, emisiile de poluanti din industrie si din marile ferme de crestere intensiva a animalelor in aer, apa si sol vor fi reduse, iar industria va utiliza substante mai putin periculoase. Acest lucru va contribui la o industrie durabila in Europa, furnizand bunuri societatii, protejand in acelasi timp sanatatea si mediul nostru', a declarat comisarul pentru mediu, oceane si pescuit, Virginijus Sinkevicius.

 

Odata adoptata si aplicata, noua lege va limita mai eficient emisiile poluante provenite de la instalatiile industriale. In comparatie cu directiva in vigoare in prezent, noua lege va acoperi surse suplimentare de emisii, va face autorizarea mai eficienta, va reduce costurile administrative, va spori transparenta si va acorda mai mult sprijin tehnologiilor revolutionare si altor abordari inovatoare. Legea revizuita va inaspri, de asemenea, normele privind acordarea de derogari pentru a proteja in continuare mediul si sanatatea umana.

 

Normele actualizate vor oferi, de asemenea, mai multe oportunitati pentru pionierii inovarii din UE, care vor fi in masura sa testeze tehnici emergente mai performante din punct de vedere ecologic datorita unor autorizatii mai flexibile. Un nou Centru de inovare pentru transformare industriala si emisii (INCITE) va ajuta industria sa identifice solutii de control al poluarii si tehnologii transformatoare. In cele din urma, operatorii de instalatii industriale vor trebui sa elaboreze planuri de transformare pentru a atinge obiectivele UE pentru 2050 privind reducerea la zero a poluarii, economia circulara si decarbonizarea si vor beneficia de autorizatii flexibile pentru a pune in aplicare tehnici profund transformatoare.

 

Legea actualizata va sprijini, de asemenea, investitiile in economia circulara prin includerea unor niveluri de performanta in ceea ce priveste utilizarea resurselor, precum si reducerea poluarii chimice prin cerinte privind reducerea utilizarii substantelor chimice toxice in timpul proceselor industriale.

 

Noua lege va acoperi mai multe instalatii, in special fermele de crestere intensiva a animalelor la scara larga. In temeiul noilor norme, cele mai mari ferme de porci si de pasari de curte ar urma sa fie acoperite, in timp ce includerea fermelor de bovine va fi evaluata in cadrul unei revizuiri intr-o etapa ulterioara. Dat fiind ca exploatatiile au operatiuni mai simple decat instalatiile industriale, toate fermele vizate vor beneficia de un regim de autorizare mai putin strict, care sa reflecte, de asemenea, dimensiunea fermelor, precum si densitatea septelului.

 

Noua lege va acoperi si extractia metalelor si productia pe scara larga de baterii. Aceste activitati se vor extinde in mod semnificativ in UE pentru a permite tranzitia verde si cea digitala. Mecanismele de guvernanta ale Directivei revizuite privind emisiile industriale vor sprijini cresterea durabila a acestor activitati in UE, contribuind astfel la obiectivele Actelor privind materiile prime critice si industria cu zero emisii nete.

 

In cele din urma, masurile imbunatatite privind sanctiunile si posibilitatile cetatenilor de a solicita despagubiri vor spori transparenta si participarea publicului la procesul de autorizare si vor consolida guvernanta si asigurarea respectarii legislatiei in materie de mediu. Odata cu noul portal al UE privind emisiile industriale, cetatenii vor putea accesa datele privind permisele eliberate oriunde in Europa si vor putea obtine informatii simple cu privire la activitatile poluante din imediata lor vecinatate.

 

Parlamentul European si Consiliul vor trebui acum sa adopte in mod oficial Directiva revizuita privind emisiile industriale si noul Regulament privind Portalul emisiilor industriale, in conformitate cu acordul la care s-a ajuns. Odata adoptate in mod oficial, acestea vor intra in vigoare in a 20-a zi de la data publicarii in Jurnalul Oficial.

 

Dupa intrarea in vigoare a Directivei revizuite privind emisiile industriale, statele membre vor avea la dispozitie 22 luni pentru a pune in aplicare noile norme. Inainte ca Regulamentul privind Portalul emisiilor industriale sa devina lege, Comisia va lucra la manuale de raportare si la acte secundare, astfel incat operatorii si statele membre sa fie pregatite sa raporteze in temeiul noului regim in 2028.



Poti fi interesat si de