Un nou focar de pesta poircina africana in Timis

Un nou focar de pesta poircina africana in Timis


Autoritatile au intrat in stare de alerta dupa ce cadavrele a doi porci domestici au fost gasite pe marginea unui drum satesc.

Cadavrele a doi porci domestici, necrotaliati, au fost descoperite pe marginea unui drum care leaga localitatile Ghiroda si Mosnita Veche, din apropierea Timisoarei. Conform datelor oferite de Prefectura Timis, animalele au fost depistate ca fiind infectate cu pesta porcina africana, dar proprietarul acestora nu a putut fi indentificat. In acest moment, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Timis efectueaza cercetari in zona pentru a vedea daca mai exista si alte exemplare de suine purtatoare a virusului. Un incinerator mobil a fost deplasat in localitatea Ghiroda pentru distrugerea cadavrelor si a eventualelor alte animale purtatoare ale virusului.
"A fost facuta o prima analiza la DSVSA Timis, in urma careia a reiesit ca cele doua animale erau infectate cu pesta porcina africana. Probele au fost trimise la Bucuresti, la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala pentru a o noua analiza, in urma careia s-a confirmat diagnosticul de pesta porcina africana. Intre timp au mai aparut trei suspiciuni de pesta porcina africana in localitatile Icloda si Recas, la porci din gospodariile populatiei. Este vorba despre o gospodarie la Icloda, iar la Recas sunt doua exploatatii in aceeasi locatie. Este vorba despre 77 de porci la Icloda cu suspiciune de pesta porcina, 70 de porci intr-o exploatatie la Recas, si 40 in cealalta exploatatie. Inspectorii DSVSA s-au deplasat ieri la fata locului si s-au luat toate masurile necesare in astfel de cazuri, stabilindu-se inclusiv zonele de protectie. Au fost trimise analizele la Bucuresti, fiind confirmata pesta porcina africana", anunta un comunicat de presa al Prefecturii Timis.
Prefectul judetului Timis, Liliana Onet a convocat Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, in cadrul caruia s-au stabilit zonele de protectie, de 0 - 3 kilometri, si zonele de supraveghere 3-10 kilometri in jurul focarelor de pesta porcina africana de la Ghiroda, Recas si Icloda, comuna Sacosu Turcesc.Poti fi interesat si de