Veterinarii cer sa se renunte la cresterea traditionala a porcilor

Veterinarii cer sa se renunte la cresterea traditionala a porcilor


Specialistii veterinari, reuniti in cadrul Conferintei Internationale de Trichineloza, care se desfasoara la Cluj-Napoca, considera ca ar trebui sa se renunte la cresterea traditionala a porcilor, pentru a putea fi eradicata trichineloza.

"Trichineloza este o boala parazitara majora, transmisibila de la animale la om, care ridica multe probleme in multe tari din lume, Romania fiind in top trei mondial in care aceasta inregistreaza valori crescute de prevalenta la porc si numeroase cazuri de imbolnaviri umane. In Romania se inregistreaza focare de trichineloza mai ales in preajma sarbatorilor de iarna, care implica de la cateva persoane la cateva zeci, in functie de cate au consumat din carnea de porc neverificata. Trichineloza a fost, este si ramane o importanta boala parazitara care duce la cheltuirea unor sume importante, atat in tara noastra, cat si in alte tari. Pentru a nu risca sa se imbolnaveasca, oamenii trebuie sa evite consumul de carne de porc necontrolata si neverificata, iar pentru eradicarea trichinelozei singura solutie este ca Romania sa desfiinteze cresterea traditionala a porcilor in cotet", a declarat Calin Gherman, presedintele comitetului de organizare a Conferintei Internationale de Trichineloza.

 

El a mai spus ca tarile care au reusit eradicarea trichinelozei, precum Marea Britanie, nu mai au porci in cotet in gospodarii individuale, unde sa poata sa intre in contact cu sobolanii.

 

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in perioada 1986-2009, in lume au fost inregistrate peste 65.000 imbolnaviri umane de trichineloza, cu 40 de decese, dintre care peste 28.000 in Romania.

 

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) si Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Iuliu Hatieganu" organizeaza, la Cluj-Napoca, intre 26 si 30 august, cea de-a 15 editie a Conferintei Internationale de Trichineloza, la care participa 100 de specialisti din 26 de tari.



Poti fi interesat si de